
Goede vetten zijn van essentieel belang voor onze gezondheid. Ze leveren bouw- en energiestoffen. In deze blog ontdek je waarom goede vetten zo belangrijk zijn voor ons lichaam en hoe je ze in je dagelijkse voedingspatroon kunt opnemen.
Welke vetten zijn gezond?
We kennen 2 groepen vetten, onverzadigde vetten en verzadigde vetten.
Bewerkte verzadigde vetten kunnen we beter laten staan terwijl de onverzadigde vetten juist goed zijn voor ons lichaam. Onverzadigde vetten bestaan uit meerdere vetzuren waaronder omega 3 en omega 6. De juiste balans tussen deze 2 vetten zijn belangrijk. Een teveel aan omega 6 die vaak uit zaadoliën komen veroorzaken ontstekingen en cel verharding waardoor stoffen slecht opgenomen worden. Omega 3 zorgt voor soepele cellen waardoor ze beter voedingstoffen opnemen.
Waarom zijn goede vetten belangrijk?
Goede vetten zoals omega 3 vetzuren spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze helpen bij de opname van verschillende vitamines, ondersteunen de hersenen en dragen bij aan gezonde hormonen en een gezond hart.
Op het gebied van hartgezondheid dragen onverzadigde vetten met name omega 3 bij aan het verlagen van het slechte LDL-cholesterol en het verhogen van het goede HDL-cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Ze helpen ook om de bloeddruk stabiel te houden.
Daarnaast zijn gezonde vetten belangrijk voor een sterk immuunsysteem, gezonde botten en een goede huid en helpt het ontstekingen tegen te gaan. Ook geven ze een langer verzadigd gevoel waardoor snack behoeftes minder kans krijgen en helpt het bij het streven naar een goed gewicht.
Wat zijn omega 3 vetzuren?
Omega 3 vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons lichaam, maar die we niet zelf kunnen aanmaken. We moeten ze dus uit onze voeding halen. Ze werken ontstekingsremmend en hebben een positief effect op het hart, de hersenen en de ogen.
Er zijn drie belangrijke soorten omega 3:
- ALA (alfa-linoleenzuur): Zit vooral in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, walnoten en Chiazaad
- EPA (eicosapentaeenzuur): Deze komen vooral voor in vette vis zoals zalm, makreel en haring en zijn direct bruikbaar voor het lichaam
- DHA (docosahexaeenzuur):Deze komen vooral voor in vette vis zoals zalm, makreel en haring en zijn direct bruikbaar voor het lichaam
Deze vetzuren zijn belangrijk voor hart en bloedvaten de ogen en de hersenen.
Regelmatige inname van omega 3 vetzuren kan helpen bij het verlagen van ontstekingen, het ondersteunen van de hersenfunctie en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Een leuk weetje: De bron van omega 3 vetzuren zijn afkomstig uit algen. Vissen eten algen waar weer omega 3 vetzuren in zitten, met vooral DHA. Bekijk bijvoorbeeld eens onze Algae oil.
Goede vetten vind je in voedingsmiddelen zoals:
- Avocado’s: Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en vezels.
- Noten en zaden: Goede bron van gezonde vetten en eiwitten.
- Vette vis (zalm, makreel, haring): Bevatten omega-3-vetzuren die ontstekingsremmend werken.
- Oliën zoals olijfolie, MCT olie, kokosolie, lijnzaad olie: Bevat antioxidanten en ondersteunt hartgezondheid. Hoewel kokosolie een verzadigde vetzuur is wordt deze omgezet in energie en niet als vet opgeslagen. Een voordeel voor stofwisseling ziektes.
Vermijd slechte vetten
Niet alle vetten zijn gezond. Transvetten en overmatig bewerkte verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Deze vind je in gefrituurd voedsel, margarine, koek en sterk bewerkte snacks. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke en onbewerkte vetten.
6 tips om meer goede vetten toe te voegen
Er zijn verschillende eenvoudige manieren om meer gezonde vetten aan je voeding toe te voegen:
- Voeg een handje noten en/of pitten/zaden toe aan je ontbijt of salade
- Bak in olijfolie, gras gevoerde biologische roomboter, kokosolie of avocado olie
- Kies als dressing in een salade voor olijfolie of avocado olie
- Kies in je smoothie voor een scheutje olijfolie, MCT olie of lijnzaadolie
- Eet minstens twee keer per week vette vis
- Kies voor gezonde snacks zoals een handvol noten
Met deze handvaten kun je op een makkelijke manier meer goede vetten toevoegen in je voedingspatroon.