In je darmen leven miljarden kleine bacteriën die een grote invloed hebben op je gezondheid. Al deze bacteriën samen vormen je darmflora; een complex systeem dat in balans moet blijven. Pre- en probiotica spelen hier een grote rol in. Maar wat zijn ze precies? En waarom zijn ze zo belangrijk? Dat vertellen we je in deze blog.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende bacteriën die ontzettend belangrijk zijn voor je gezondheid. Je kunt ze zien als de 'goede' bacteriën in je darmen. Deze micro-organismen komen van nature voor in ons spijsverteringsstelsel, waar ze een rol spelen bij verschillende lichaamsfuncties. Ze helpen bijvoorbeeld bij het verteren van voedsel en houden schadelijke bacteriën in toom. De concentratie van probiotica is het hoogst in de dikke darm.
Wat zijn prebiotica?
Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. Anders dan veel andere voedingsstoffen, zijn prebiotica niet bedoeld voor ons eigen lichaam, maar voor de miljarden goede bacteriën die in onze darmen leven. Ze komen uiteindelijk onveranderd in de dikke darm terecht. Hier stimuleren ze de groei en de activiteit van de goede bacteriën (probiotica) in je darmen.
Waarom heb je beide nodig?
Pre- en probiotica werken samen. Ze vullen elkaar perfect aan. Dit ondersteunt je gezondheid optimaal. Dankzij prebiotica krijgen de goede bacteriën in je darmen de voeding die ze nodig hebben. Dit draagt bij aan een gezonde balans in je darmen, wat belangrijk is voor een goed werkende spijsvertering en een sterk immuunsysteem.
Dit zijn de grootste voordelen van pre- en probiotica:
- Goed voor een evenwichtige darmflora.
- Draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem.
- Ondersteunt het behoud van een gezonde spijsvertering.
- Draagt bij tot een normale energiehuishouding.
Over het microbioom
Heb je weleens gehoord van het microbioom? Dit is de verzamelnaam voor alle micro-organismen die vooral in je darmen leven. Het is als het ware een klein ecosysteem in je lichaam. Het ondersteunt de vertering, je immuunsysteem en produceert zelfs belangrijke vitamines als vitamine K en verschillende B-vitamines. Elk persoon heeft een uniek microbioom. Je dieet, leefstijl, medicijngebruik en omgeving hebben er invloed op.
De rol van pre- en probiotica in een gezond microbioom
Pre- en probiotica spelen een hele belangrijke rol in het behoud van een gezond microbioom. Probiotica voegen goede bacteriën toe aan je microbioom. Prebiotica voeden deze bacteriën en helpen ze groeien. Dit zorgt ervoor dat je microbioom divers en in balans blijft. Geen wonder dat we zeggen dat de weg naar gezondheid door de darmen gaat!
Hoe ondersteun je je microbioom precies? Door gevarieerd te eten en door voldoende pre- en probiotica binnen te krijgen.
Hoe weet je of je te weinig hebt?
Je darmen kunnen je veel vertellen! Maar hoe weet je nu of je meer pre- en probiotica nodig hebt? Let dan op deze signalen:
- Spijsverteringsklachten: heb je last van een opgeblazen gevoel, winderigheid of onregelmatige stoelgang? Dit zijn tekenen dat je darmen wat extra ondersteuning nodig hebben.
- Verminderde weerstand: ben je vaak ziek of voel je je niet fit? Je immuunsysteem en je darmen werken nauw samen. Een tekort aan goede darmbacteriën kan je weerstand beïnvloeden.
- Huidproblemen: puistjes, eczeem of een doffe huid kunnen soms een teken zijn van een verstoorde darmflora.
- Vermoeidheid: voel je je vaak moe, ook al slaap je genoeg? Je darmen spelen een rol bij de opname van voedingsstoffen. Een gezonde darmflora ondersteunt het energieniveau.
- Na een antibioticakuur: antibiotica doden niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. Extra pre- en probiotica kunnen dan helpen om je darmflora weer op te bouwen.
Herken je een of meer van deze signalen? Dan kan het zinvol zijn om extra aandacht te besteden aan je pre- en probiotica inname.
Probiotica in je voeding
Van nature kom je probiotica tegen in gefermenteerde producten, waar bacteriën een belangrijke rol spelen in het bereidingsproces. De minimale hoeveelheid voor de gezondheidsvoordelen van probiotica is een hoeveelheid van 1 tot 10 miljard bacteriën per dag. Gelukkig is het vrij eenvoudig om deze hoeveelheid te bereiken door verschillende probiotische voedingsmiddelen in je dagelijkse dieet op te nemen.
Hier zijn enkele bronnen van probiotica die je makkelijk aan je dieet toevoegt:
- Zuurkool: een klassiek gerecht dat rijk is aan gezonde bacteriën.
- Kimchi: een Koreaans gerecht gemaakt van gefermenteerde groenten en verschillende kruiden.
- Kombucha: een verfrissende en gefermenteerde thee vol probiotica.
- Tempeh: deze gefermenteerde sojaboon is een goede vleesvervanger en rijk aan probiotica.
- Miso: een Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen met veel goede bacteriën.
- Augurken: natuurlijk gefermenteerde augurken bestaan ook uit probiotica.
Prebiotica in je voeding
Prebiotica vind je met name terug in plantaardige voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vezels. Deze vezels passeren onverteerd door je spijsverteringsstelsel, waar ze vervolgens een feestmaal zijn voor je darmflora. Voedingsexperts raden over het algemeen aan om dagelijks 5 tot 20 gram prebiotische vezels te consumeren voor optimale gezondheidsvoordelen.
De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan prebiotica:
- Groenten: ui, knoflook, prei, asperges, artisjokken en witlof zijn rijke bronnen.
- Fruit: bananen (vooral als ze nog niet helemaal rijp zijn), appels en bessen bevatten veel prebiotica.
- Peulvruchten: bonen, linzen en erwten zijn niet alleen eiwitrijk, maar zitten ook vol met prebiotische vezels.
- Granen: havermout en gerstproducten zijn rijk aan prebiotica.
- Noten en zaden: amandelen en lijnzaad zijn rijk aan prebiotische vezels.
Supplementen voor gemak en zekerheid
In de praktijk is het niet altijd makkelijk om elke dag voldoende pre- en probiotica binnen te krijgen. Als je drukke dagen hebt, regelmatig uit eten gaat of gewoon niet van bepaalde voedingsmiddelen houdt, kan dit het lastig maken. In zulke gevallen kunnen prebiotica en probiotica supplementen een handige aanvulling zijn. Zo zorg je ervoor dat je darmen dagelijks de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben, ook op dagen dat je voeding niet optimaal is.
Interacties met medicijnen
Het is belangrijk om te weten dat pre- en probiotica ook kunnen interageren met bepaalde medicijnen. Antibiotica kunnen bijvoorbeeld de werking van probiotica beïnvloeden. Daarom is het aanbevolen om probiotica op een ander moment van de dag in te nemen dan antibiotica. Op die manier verstoren ze elkaar niet. Gebruik je medicijnen? Dan is het altijd goed om met een arts te overleggen voordat je begint met het gebruik van probiotica.
Synbiotica: het beste van twee werelden
Wist je dat er ook producten bestaan die pre- en probiotica combineren? Deze noemen we synbiotica. Ze geven je in één keer zowel de goede bacteriën als hun voeding. Zo weet je zeker dat je darmen de nodige ondersteuning krijgen om in balans te blijven. Benieuwd naar onze synbiotica? Bekijk dan bijvoorbeeld eens de Synbiotics Plus van Plantovitamins.
Hoe kies je de juiste pre- en probiotica?
Let bij het kiezen van pre- en probiotica supplementen vooral op de kwaliteit. Kies het liefste voor producten met verschillende stammen probiotica en een mix van prebiotische vezels. Zo geef je je darmen de beste ondersteuning. Bij Inner Vitamins bieden we hoogwaardige pre- en probiotica supplementen aan.
Of je nu op zoek bent naar probiotica, prebiotica of een combinatie van beide, er zijn veel opties beschikbaar om je darmgezondheid te ondersteunen.