• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
  • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Welke mineralen heb ik nodig?

Welke mineralen heb ik nodig?

Je lichaam is een complex systeem dat elke dag hard werkt. Om optimaal te functioneren, heb je mineralen nodig. Maar wat zijn het nu precies? Hoe weet je nu welke mineralen je nodig hebt en hoe krijg je ze binnen? In dit artikel leggen we je het uit!

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn belangrijke voedingsstoffen die je in kleine hoeveelheden nodig hebt voor een gezond lichaam. Denk aan bekende mineralen zoals magnesium, jodium, ijzer en calcium. Ze spelen in veel lichaamsprocessen een belangrijke rol, van energieproductie tot botopbouw. Je lichaam maakt zelf geen mineralen aan, dus je moet voldoende via je voeding binnenkrijgen.

Krijg je niet genoeg mineralen via je voeding binnen? Dan bestaat de kans op allerlei problemen. Door een calciumtekort krijg je bijvoorbeeld zwakkere botten en een verhoogd risico op botbreuken. Een ijzertekort veroorzaakt bloedarmoede, een magnesiumtekort veroorzaakt vermoeidheid en spierkrampen, en een jodiumtekort veroorzaakt je schildklier. Het is dus belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt.

Hoeveel mineralen heb je dagelijks nodig?

In tegenstelling tot vitamines waarvan je ze allemaal elke dag nodig hebt, ligt dat bij mineralen iets anders. Er bestaan namelijk essentiële (onmisbare) en niet essentiële mineralen.

Essentiële mineralen zijn de mineralen die je lichaam elke dag nodig heeft, waaronder calcium, magnesium en kalium. Voor deze mineralen zijn er aanbevelingen over wat je dagelijks nodig hebt. Van de niet-essentiële mineralen heeft je lichaam geen bepaalde dagelijkse hoeveelheid nodig. Dit gaat om borium, zwavel en silicum.

Daarnaast heb je ook nog sporenelementen: daarvan heeft je lichaam maar een klein beetje nodig. De mineralen chroom, ijzer, jodium, koper, mangaan, molybdeen, seleen en zink vallen onder de sporenelementen.

Eet je gevarieerd en gezond? Dan krijg je meestal genoeg mineralen binnen. Maar voel je je vaak moe, heb je spierkrampen, een zwakke weerstand, haaruitval of moeite met concentreren? Dan kan het wijzen op een tekort aan mineralen. In zulke gevallen kunnen supplementen helpen.


Welke zijn goed om elke dag te nemen?

Vooral de mineralen calcium, magnesium, kalium en ijzer zijn goed om elke dag te nemen. Elk van deze mineralen speelt een belangrijke rol in je gezondheid en heeft unieke voordelen.

Calcium

Calcium is waarschijnlijk wel het bekendste mineraal als het om je botten en tanden gaat. Het helpt namelijk de tanden sterk te houden* en ondersteunt de botten*. Maar wist je dat calcium ook goed is voor je spieren*, voor het zenuwstelsel* en dat het helpt bij de normale bloedstolling*? Ook ondersteunt calcium het energieniveau* en de spijsvertering*. Het is dus een heel belangrijk mineraal!

Je vindt calcium terug in sojabonen en groene bladgroenten als spinazie en boerenkool. Je kunt ook een calcium supplement overwegen om je calciumvoorraad aan te vullen.

Magnesium

Magnesium is een echte ‘’allrounder’’. Wist je dat het een rol speelt bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam? Zo speelt het bijvoorbeeld een rol bij de botaanmaak*, in weefselgroei en -ontwikkeling* en het opbouwen van lichaamseiwit*. Daarnaast ondersteunt magnesium het energieniveau*, is het goed voor de spieren* en voor het zenuwstelsel*.

Vooral noten, zaden en groene bladgroenten zoals boerenkool en spinazie zijn belangrijke bronnen van magnesium. Heb je regelmatig last van spierkrampen of voel je je vaak moe? Dan heb je mogelijk een magnesiumtekort en kan een magnesium supplement helpen, zoals magnesium citraat. Deze wordt goed door je lichaam opgenomen.

IJzer

IJzer is ontzettend belangrijk, want het helpt bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam*. Ijzer helpt daarnaast bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine*. Ook draagt het bij aan een normale celdeling*, een normaal geheugen* en een normaal energieleverend metabolisme*. Ijzer heeft daarnaast een positieve invloed op het immuunsysteem*.  

IJzer zit voornamelijk in vlees, vis en bepaalde groenten zoals spinazie. Het komt ook voor in peulvruchten en tofu. Zonder genoeg ijzer functioneren je cellen niet goed. Voel je je vaak moe of merk je dat je snel buiten adem raakt? Dan is het belangrijk om je ijzervoorraad aan te vullen of te kiezen voor een ijzer supplement.

Welke mag je niet te veel nemen?

Je kunt beter niet te veel nemen van de mineralen calcium, ijzer, en magnesium. Eet vooral gevarieerd en houd je aan de aanbevolen hoeveelheden – zeker als het om supplementen gaat. Twijfel je? Vraag ons of je huisarts om advies.

Welke kun je niet samen slikken?

Wist je dat het belangrijk is om op te letten welke mineralen je samen inneemt? Niet alle combinaties zijn namelijk even goed voor de opname in je lichaam.

  • Calcium en ijzer: als je calcium tegelijk met ijzer neemt, is het lastiger voor je lichaam om het ijzer goed op te nemen. Neem deze twee mineralen dus liever op een apart moment van de dag.
  • Calcium, magnesium en zink: het innemen van deze mineralen tegelijk is niet gevaarlijk, maar vooral zonde. Ze belemmeren namelijk de opname van elkaar. Neem ze dus liever apart in voor de beste opname.

Gebruik je supplementen? Streef dan vooral naar het vinden van een goede balans. Heb je vragen over welke mineralen je nodig hebt of hoe je ze het beste kunt combineren? Of weet je niet welk supplement je moet kiezen? Bij Inner Vitamins helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    Klantenservice

    HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

    Telefonisch contact
    Bel ons op +(31)111 451034
    Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

    Bezoek onze winkel
    Vissersweg 1
    4306 NS Nieuwerkerk

    Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
    }