• Voor 15:00 uur besteld, dezelfde werkdag verzonden
  • Gratis verzending in Nederland v.a. € 45
  • Klanten beoordelen ons met een 9

Terug

Welke vitamines heb ik nodig?

Welke vitamines heb ik nodig?

Vitamines, je hoort er bijna dagelijks over. Ze zijn heel belangrijk voor een goede gezondheid. Maar welke heb je nu echt nodig? En hoeveel? En welke combinaties moet je juist vermijden? Lees hier alles wat je moet weten over vitamines en hoe je ze het beste gebruikt. Na het lezen van deze blog ben je een vitamine-expert!

Wat zijn vitamines en waarom zijn ze belangrijk?

Vitamines zijn belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te werken. Ze helpen je groeien, sterk te blijven, en ondersteunen je algehele gezondheid. Ook ondersteunen ze je immuunsysteem, wat vooral belangrijk is als je ziek bent. Het is geen toeval dat een ziek persoon vaak een fruitmandje met vitamine C-rijke vruchten krijgt, zoals kiwi’s, aardbeien en zwarte bessen!

Je lichaam kan zelf geen vitamines aanmaken. Daarom moet je ze dagelijks via je voeding binnenkrijgen. Als je niet genoeg vitamines binnenkrijgt, dan heb je kans op een vitaminetekort. Het gevolg? Allerlei klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen of een zwak immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamines binnenkrijgt.

Hoeveel heb je dagelijks nodig?

Je lichaam heeft elke dag alle vitamines nodig om gezond te blijven. In totaal zijn dit 13  vitamines die aangegeven worden met de letters A, C, D, E en K. Daarnaast zijn er 8 verschillende B-vitamines, zoals B1, B2 en B12. Allemaal hebben ze een eigen functie in het lichaam.

Hoeveel vitamines je precies dagelijks nodig hebt, is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en levensstijl. Het belangrijkste advies? Eet gevarieerd en gezond, want dan krijg je elke dag van alle vitamines voldoende binnen. Maar soms is dat niet genoeg – en dan kan een supplement helpen.

  • Ben je veganist? Let dan goed op of je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt. Deze vitamine zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren.
  • Ben je zwanger? Dan heb je extra foliumzuur nodig, omdat deze vitamine heel belangrijk is voor de vroege ontwikkeling van de baby.
  • Baby’s, jonge kinderen tot 4 jaar, en ouderen boven de 70 jaar hebben vaak extra vitamine D nodig. Hun lichaam kan deze vitamine minder goed aanmaken of opnemen uit zonlicht. Ook als je een getinte huid hebt kun je minder goed vitamine D opnemen.

Welke zijn goed om elke dag te nemen?

Er zijn een paar vitamines die belangrijk zijn om elke dag te nemen: vitamine D, vitamine C en B-vitamines. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

Vitamine D

Vitamine D staat bekend als een echte zonneschijnvitamine! En dat is niet voor niets, want als je huid in contact komt met zonlicht maakt je lichaam vanzelf vitamine D aan. Vitamine D draagt bij aan de instandhouding van sterke botten*, een sterk gebit*, een normale spierwerking en aan het normale functioneren van het immuunsysteem*.

Helaas krijgen veel mensen niet genoeg zonlicht. Waar we oorspronkelijk als mens het grootste deel van de dag buiten waren om te jagen en voedsel te verzamelen, zitten inmiddels velen van ons het grootste deel van de dag binnen. Kom je niet zoveel buiten (minstens een halfuur) of ga je de winter tegemoet? Dan is het verstandig om een vitamine D supplement te nemen.

Vitamine C

Vitamine C is erg belangrijk als het om je weerstand gaat. Deze vitamine vind je vooral in fruit en groenten, zoals sinaasappels, kiwi’s en paprika’s  Vitamine C helpt het immuunsysteem*, maar niet alleen dat. Het is ook van belang voor de vorming van collageen wat belangrijk is voor de huid*, het ondersteunt het energieniveau* en is goed voor het zenuwstelsel. Daarnaast draagt het bij aan een sterk gebit* en is het goed voor het behoud van sterke botten*.

Als je niet genoeg fruit en groenten eet, krijg je misschien niet voldoende vitamine C binnen. Een vitamine C supplement kan dan een goede aanvulling zijn. Zo zorg je ervoor dat je dagelijks genoeg van deze belangrijke vitamine binnenkrijgt.

B-vitamines

Er zijn verschillende B-vitamines, zoals B6, B11 (foliumzuur), en B12, die allemaal belangrijk zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onder andere goed voor het zenuwstelsel en ondersteunen het energieniveau*. Je vindt deze vitamines in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren.

Ben je vaak moe of voel je je energieloos? Dan kunnen vitamine B supplementen een goede ondersteuning geven. Zeker vitamine B12 is belangrijk als je op een vegetarisch of veganistisch dieet zit.

Let op met hoge doses

Van de vitamines A, D, E en B6 is het belangrijk dat je er niet teveel van inneemt. Blijf daarom lekker gevarieerd eten en houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) als je vitaminepillen slikt. Twijfel je of denk je dat je meer nodig hebt? Vraag dan advies aan je arts of apotheker. 

Niet samen slikken

Sommige vitamines kunnen elkaar beïnvloeden, dus het is goed om te weten welke je beter niet tegelijk kunt nemen:

  • Vitamine K en vitamine E: te veel vitamine E kan de werking van vitamine K verstoren. Vitamine K is belangrijk voor je bloedstolling, dus een goede balans is belangrijk.
  • Vitamine A en vitamine D: beide vitamines helpen bij de opname van calcium, maar te veel vitamine A kan de werking van vitamine D verminderen. Dit brengt mogelijk je calciumspiegel in de war en heeft invloed op je botten.

Hoe zit het met een multivitamine?

Bij het gebruik van een multivitamine zijn de vitamines goed op elkaar afgestemd. Multivitamines zijn zo samengesteld dat ze rekening houden met de interacties tussen verschillende vitamines. Zo krijg je een gebalanceerde hoeveelheid van alle nodige vitamines, zonder ongewenste interacties.

Vitaminebronnen in voeding

Zoals je inmiddels weet is gevarieerd en gezond eten belangrijk om aan je dagelijkse dosis vitamines te komen. Hier zijn nog een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde vitamines:

  • Groene bladgroenten (spinazie, boerenkool): vol met vitamine K, vitamine C en foliumzuur.
  • Fruit zoals kiwi’s, aardbeien en zwarte bessen: deze vruchten bevatten bijzonder veel vitamine C.
  • Vette vis (zalm, makreel): rijk aan vitamine D en omega-3 vetzuren.
  • Eieren: bevatten vitamine D, B12 en choline.
  • Peulvruchten (bonen, linzen): rijk aan B-vitamines.
  • Noten en zaden: bestaan uit meerdere vitamines, zoals vitamine A, vitamine E en B-vitamines.

Symptomen van een vitaminetekort

Hoe weet je nu of je te maken hebt met een vitaminetekort? Let dan op de volgende symptomen. Deze wijzen op een mogelijk te kort aan belangrijke vitamines:

  • Vermoeidheid en lusteloosheid: dit is vaak een teken van een tekort aan vitamine B12 of vitamine D.
  • Huidproblemen: een doffe huid, eczeem of acne wijzen op een mogelijk tekort aan vitamine A, C en E.
  • Haaruitval: een tekort aan vitamine D of B-vitamines kan zorgen voor haaruitval.
  • Brokkelende nagels: dit kan een teken zijn van een tekort aan biotine (vitamine B8) en vitamine D.
  • Spierkrampen: meestal is magnesium de grootste verdachte, maar vitamine D en B12 spelen ook een rol.
  • Verminderde weerstand: een tekort aan vitamine C verzwakt het immuunsysteem.

Wanneer naar de dokter?

Als je voor een langere tijd (twee tot drie weken) last hebt van bovenstaande klachten, is het verstandig om advies te vragen bij je arts. Deze kan onderzoeken of er sprake is van een vitaminetekort en als het nodig is een behandeling voorstellen.

Heb je nog vragen over welke vitamines het beste bij jou passen of hoe je ze het beste kunt combineren? Of twijfel je over welk supplement je moet kiezen? Bij Inner Vitamins staan we klaar om je te helpen.

Voor meer informatie over hoe je vermoeidheid kunt bestrijden met de juiste vitamines, lees dan onze blog over de beste vitamine tegen vermoeidheid. Ben je op zoek naar de beste magnesiumtabletten? Bekijk dan onze keuze van de beste magnesium tabletten. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies!

 *Goedgekeurde gezondheidsclaims van de EFSA.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box

    Klantenservice

    HULP NODIG BIJ EEN BESTELLING OF VRAGEN OVER EEN PRODUCT? WIJ HELPEN GRAAG!

    Telefonisch contact
    Bel ons op +(31)111 451034
    Op werkdagen van 9:00-17:00 uur

    Bezoek onze winkel
    Vissersweg 1
    4306 NS Nieuwerkerk

    Inner Vitamins 8,9 / 10 - 299 Reviews @ Kiyoh
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »
    }